Sidebar

«Οι παίκτες σύντομα θα είναι σε καλή κατάσταση»

«Οι παίκτες σύντομα θα είναι σε καλή κατάσταση»

Από 2 έως 3 εβδομάδες θα χρειαστούν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για να μπορούν να επιστρέψουν στη δράση, σύμφωνα με τον προπονητή φυσικής κατάστασης των Εθνικών ομάδων, Νεκτάριο Πανταζή.

 

Μεταξύ άλλων είπε στην εκπομπή «Επίθεση από τα μπακ» του ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νεκτάριος Πανταζής:

 

Για την κατάσταση που επικρατεί: «Είναι πρωτόγνωρο, ό,τι και να πούμε θα είναι απλά υπόθεση. Σε μια μέρα μέσα οι ομάδες αποχαιρέτησαν τους ποδοσφαιριστές χωρίς να ξέρουν πότε θα ξαναβρεθούν. Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα, ούτε εμπειρία για κάτι τέτοιο. Μόνο τις διακοπές του καλοκαιριού, που συνήθως είναι μεταβατική περίοδος, έχουν κάποιο πρόγραμμα οι παίκτες».

 

Για το αν μοιάζει η συγκεκριμένη κατάσταση με την περίοδο διακοπών: «Κατά τη μεταβατική περίοδο ο παίκτης είχε την πολυτέλεια να βγει έξω, να συναντηθεί με κάποιον συμπαίκτη ή γυμναστή και να προπονηθεί. Τώρα είχε απαγορευτεί αυτό. Δεν αρκεί το απλό τρέξιμο, δεν είναι το ίδιο. Οι ομοιότητες είναι στο κομμάτι της ενδυνάμωσης. Ένα ασκησιολόγιο σε κλειστό χώρο συμπίπτει με αυτό που θα έκανε. Είναι ένας τομέας που μπορεί να καλυφθεί ιδανικά, αν υπάρχει σωστή καθοδήγηση, όχι όμως η φυσική κατάσταση που απαιτείται για το ποδόσφαιρο. Θα θέλει χρόνο για να μπει να παίξει ένα παιχνίδι».

 

Για τις προπονήσεις σε γκρουπ: «Η πτώση της φυσικής κατάστασης του κάθε παίκτη δεν είναι σε όλους η ίδια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τη ρυθμίζουν, η ηλικία, η ψυχολογική κατάσταση κλπ. Διαφορετικά ανταποκρίνεται ο οργανισμός κάποιου που είναι προβληματισμένος και διαφορετικά κάποιου που είναι χαρούμενος. Τα τεχνικά επιτελεία έχουν την εμπειρία να τους κατηγοριοποιήσουν και να διαρθρώσουν τα γκρουπ. Άλλη ομάδα μπορεί να το χειριστεί βάσει θέσεων, άλλη ομάδα μπορεί να το χειριστεί διαφορετικά. Σε αυτό έχει σημασία και πόσο χρόνο θα έχουν μπροστά τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει ανά θέση. Οι προπονητές έχουν την εμπειρία να εξισορροπήσουν τις διαφορές που θα έχουν οι παίκτες».

 

Για την κατάσταση που βρίσκονται οι παίκτες: «Εξαρτάται από τον επαγγελματισμό του καθένα. Δεν μπορεί να γνωρίζει και να κρίνει ο γυμναστής τι πραγματικά κάνει ο παίκτης, όταν τον ελέγχει μέσα από έναν υπολογιστή, πιθανόν μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές. Έχει σημασία και τι κάνει μετά την προπόνηση. Ξεκουράζεται, κοιμάται νωρίς, τρώει σωστά; Τα προγράμματα που έχουν βγει από συναδέλφους είναι εξαιρετικά. Θα τους βοηθήσουν σύντομα να είναι σε καλή κατάσταση».

 

Για το πότε θεωρεί ότι οι παίκτες θα είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν: «Η πράξη μας έχει δείξει διαφορετικά αποτελέσματα. Παίκτης που προπονείται μόνος του για μήνες μπαίνει και παίζει σαν να μην έλειψε ποτέ. Παίκτης που έχει λείψει 2-3 ημέρες μπαίνει και δεν μπορεί να πατήσει. Όσο εξομοιώνουμε την προπόνηση στον αγώνα, τόσο επιτυγχάνουμε καλύτερη απόδοση. Ιδανική κατάσταση θα είναι όταν αρχίσουν να προπονούνται όλοι μαζί, χωρίς αυτό να υπαγορεύει ότι θα έχουν μεγάλο πρόβλημα αν κάνουν προπονήσεις σε γκρουπ. Οι αθλητές σε υψηλό επίπεδο κάνουν προπόνηση σε όλη τους τη ζωή. Είναι μειονέκτημα να καθίσουν, αλλά όχι τραγικό. Η φυσική κατάσταση χάνεται σε όσο διάστημα κάνεις για να την αποκτήσεις. Ένας παίκτης που προπονείται δέκα χρόνια, δεν θα τη χάσει τόσο γρήγορα. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα μπορεί εύκολα να συνέλθει. Νομίζω πως από 15-21 μέρες θα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όσο παραπάνω το κρατήσουμε τόσο καλύτερο θα είναι, αλλά φανταστείτε τι θα γίνει μετά με τη θερμοκρασία. Θα είναι χειρότερα τα πράγματα. Το βασικό είναι να μην έχουμε τραυματισμούς».