Sidebar

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 354

«Δεν προσβάλουμε κανέναν»

«Δεν προσβάλουμε κανέναν»

Για την απόφαση του Απόλλωνα Πόντου να έχει μήνυμα για τη γενοκτονία στη φανέλα του μίλησε ο Γιώργος Γιακουμίδης

Την επίσημη τοποθέτηση της ΕΠΟ για τη νέα φανέλα περιμένουν στον Απόλλωνα Πόντου, καθώς θα έχει ένα μήνυμα για τη γενοκτονία των Ποντίων. Με δηλώσεις του στο Αθλητικό Μετρόπολις 95,5 ο πρόεδρος των «ροσονέρι», Γιώργος Γιακουμίδης, αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας πως το μήνυμα που επιλέχθηκε δεν προσβάλει κανέναν, αλλά θα σεβαστούν όποια απόφαση ληφθεί από την Ομοσπονδία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιακουμίδη:

Για το ότι υπάρχει εισήγηση από έναν νομικό της ΕΠΟ και πως το έγγραφο δεν έχει έρθει στην ομάδα: «Ακριβώς. Αυτό είναι θλιβερό γιατί τουλάχιστον με την δεοντολογία πρέπει πρώτα να σταλεί στις ομάδες και μετά να βγει στην δημοσιότητα».

Για το αν επικοινώνησε με την ΕΠΟ: «Θα το κάνουμε αύριο, γιατί μέχρι και σήμερα περιμέναμε την απάντησή τους. Κανονικά πρέπει να έχει έρθει απάντηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ που παίρνει αποφάσεις, γιατί είναι γνωμοδότηση».

Για το αν θα είναι αυτή η τελική απόφαση, πως θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση: «Να πούμε το τι θα θέλαμε να φορέσουν τα παιδιά στην φανέλα τους. Είναι η φράση ΄΄Μνήμη 353.000 1914-1923΄΄. Αυτή είναι η απόφασή μας. Επειδή γνωρίζουμε τους περιορισμούς από τους κανόνες που έχει βάλει η UEFA και αυτήν την φράση άμα δεν την ξέρει κάποιος, πρέπει να ψάξει να την βρει και να δει τι εννοούμε. Αυτοί που την ξέρουν, γνωρίζουν πως είναι ο αριθμός των θυμάτων από εκείνη την ταραγμένη ιστορική περίοδο, με την πλειονότητά τους να είναι Πόντιοι. Στείλαμε στην ΕΠΟ την πρόθεσή μας να βάλουμε αυτό στην φανέλα αντί κάποια διαφήμιση, κάτι το οποίο δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη σε εμάς. Το άρθρο 32 του κανονισμού αναφέρει ότι η διαφήμιση προϊόντων καπνού, αλκοολούχων ποτών και σλόγκαν πολιτικής, θρησκευτικής η εθνικής φύσεως, όπως και οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει την δημόσια εδώ, απαγορεύεται».

Για το που εμπίπτει το μήνυμα που θέλει να μπει στην φανέλα: «Από την στιγμή που δεν αναφερόμαστε στους θύτες, στα θύματα και δεν ζητούμε καμία τιμωρία, δεν νομίζω πως προσβάλουμε κανέναν. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο, εδώ ισχύουν οι νόμοι της UEFA. Υπάρχουν ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Απόλλων Σμύρνης που χρησιμοποιούν στην επωνυμία τους την αφετηρία της καταγωγής τους. Έχουν και ιστορικό και γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς να προσβάλλεται κανένας. Έχει προηγηθεί και μας έχουν προλάβει η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης, τους οποίους κα αυτούς τους απαγόρεψαν. Συζητώντας με τον κ. Κάλας, μου έστειλε μια άλλη άποψη, η οποία αποπνέει μια αρχοντιά και μια προσήλωση στην νομιμότητα. Το ερώτημα δεν είναι για τον κ. Κάλας αν το σλόγκαν είναι σωστό η όχι, αλλά αυτός το εξετάζει ως προς τον κανονισμό. Μου είπε πως η ερμηνεία του κανονισμού από την UEFA είναι σωστή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι ένθερμος Πόντιος. Είναι γνωστό ότι είναι θερμός Πόντιος. Και επειδή λέει πως εμείς σαν ομάδα παλεύουμε για την δικαιοσύνη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η μόνη μας εναλλακτική είναι να υπακούσουμε και να το αποδεχτούμε».

Για το αν θα σταματήσει η διαδικασία πώλησης αυτής της φανέλας από την μπουτίκ, εφόσον αποδεχτούν τον κανονισμό: «Δεν ξέρω αν θα μας το απαγορέψουν αυτό, γιατί δεν το σκεφτήκαμε ακόμα».

Για τον αντίκτυπο που έχει γενικά αυτό το θέμα και όχι σε ποδοσφαιρική προσέγγιση: «Είναι φυσιολογικό, καθώς είναι τεράστιο θέμα και κανένας κανονισμός δεν μπορεί να το σβήσει. Εμείς αν έχουμε την ηθική υποχρέωση να υπακούσουμε τον νόμο και να αποδεχτούμε την εντολή του, άσχετα αν δεν συμφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να προβάλλουμε την Γενοκτονία, να υπερασπιζόμαστε την ιστορία των Ποντίων και των Ελλήνων γενικότερα. Αυτό είναι φυσιολογικό να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας περιμένουμε την απόφαση και εν καιρώ θα δούμε και πως θα αντιδράσουμε».

Για τις διαρροές στην ΕΠΟ: «Ας ελπίσουμε ότι ήταν μια παρατυπία λόγω των νέων συνθηκών που ισχύουν, οπότε δεν θα το καταδικάσουμε, εκτός και αν γίνει ξανά».