Sidebar

117 χρονών η Αναγέννηση Καρδίτσας

117 χρονών η Αναγέννηση Καρδίτσας

Η Αναγέννηση Καρδίτσας γιορτάζει τα 117α της χρόνιας και με μια ενημέρωση έκανε γνωστή την ιστορία στις Ελληνικές Εθνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου.

Η ενημέρωση της Αναγέννησης Καρδίτσας:

Σαν σήμερα 16 Οκτωβρίου του 1904 ιδρύεται η αγαπημένη των Καρδιτσιωτών Αναγέννηση, που έμελλε να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη αθλητική και όχι μόνο οντότητα της περιοχής.
Είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη και λαοφιλέστερη ομάδα της Καρδίτσας και αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Ελλάδας με πολύχρονη παρουσία σε εθνικές κατηγορίες.

Πως και από ποιους ιδρύθηκε:

Τα ιδρυτικά μέλη:

Ο Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση (ΑΣΑ) είναι αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1904. Η επικύρωση του καταστατικού της Αναγέννησης υπογράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Διάδοχο και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ν. Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου 1904.
Στις προσωπικότητες που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου ήταν και ο θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, Κωνσταντίνος.

Το ΔΣ αποτελούσαν οι:
Πρόεδρος: Καραθάνος Ηρακλής (έμπορος)
Γεν. Γραμματέας: Σαμαρόπουλος Γεώργιος (αγροτοκαλλιεργητής)
Μέλη: Παλαμιώτης Αθανάσιος (έμπορος)
Χριστούλας Περικλής (νομικός και μετέπειτα βουλευτής)
Παρθένης Άγγελος (αθλητής σφαιροβολίας)
Κόφφας Γεώργιος (τραπεζίτης)
Σαμαράκης Κων/νος

Η ίδρυση του ποδοσφαιρικού τμήματος και η πρώτη συμμετοχή σε πρωτάθλημα

Από τις πρώτες ημέρες της σύστασης της η Αναγέννηση διέθετε τμήμα κλασσικού αθλητισμού, από το οποίο μάλιστα αναδείχθηκε και ο Βαλκανιονίκης στο άλμα εις τριπλούν, Ιωάννης Παλαμιώτης. Το ποδοσφαιρικό τμήμα ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1925 και τέσσερα χρόνια έπειτα η Αναγέννηση λαμβάνει μέρος στο πρώτο θεσσαλικό πρωτάθλημα.

Η κυριαρχία, τα πρωταθλήματα και η άνοδος στην Α΄Εθνική που δεν ήρθε λόγω αναδιάρθρωσης

Η ομάδα της Καρδίτσας ήταν σαφέστατα η κυρίαρχος του Θεσσαλικού πρωταθλήματος, κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα(1953, 1954, 1955, 1956). Η μεγαλύτερη στιγμή μέχρι τότε της Αναγέννησης ήρθε την περίοδο 1961-62, όταν σε ένα ενιαίο θεσσαλικό πρωτάθλημα, κατέκτησε την πρώτη θέση, πράγμα που σήμαινε την άνοδο της στην Α΄Εθνική. Πράγμα όμως που δε συνέβη ποτέ, καθώς είχαμε αναδιάρθρωση και δημιουργία της Β΄Εθνικής!

Η πρώτη διετία στη Β΄Εθνική, ο υποβιβασμός και η άμεση επιστροφή

Η ΑΣΑ το 1962 συμμετείχε στον 4ο όμιλο της Β΄Εθνικής, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιήσει καλή πορεία με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Οι ανακατατάξεις ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει και να αγωνιστεί εκ νέου στη 2η κατηγορία την επόμενη σεζόν. Η πορεία της όμως και πάλι δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στο θεσσαλικό πρωτάθλημα. Εκεί θα επιβεβαιώσει και πάλι τη δυναμική της, κατακτώντας το πρωτάθλημα και παράλληλα το εισιτήριο για τη Β΄Εθνική.

Η χρυσή Δεκαετία του 70’ (1969-1980)

Στη συνέχεια η Αναγέννηση αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική Κατηγορία για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους, γεγονός που αποτελεί ιστορική επίδοση για το σύλλογο.
Δεν είναι μόνο σημαντική η μακρόχρονη παρουσία της στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, όσο το γεγονός, πως τη δεκαετία αυτή η Αναγέννηση άγγιξε τρεις φορές το «όνειρο», την άνοδο δηλαδή στην Α’ Εθνική. Δυστυχώς όμως και τις τρεις φορές κατέληξε 2η (1972-73, πίσω από την πρώτη ΑΕΛ & 1974-75, πίσω από τον πρώτο Απόλλωνα Σμύρνης), ή 3η (1978-79, πίσω από την πρώτη Δόξα και τον δεύτερο Ολυμπιακό Β.).Ήταν η περίοδος όπου η Αναγέννηση διέθετε ίσως την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Κύρια αιτία που η ομάδα δεν κατάφερε καμία χρονιά να ανέβει στην Α’ Εθνική ήταν το γεγονός πως δεν ακολούθησε το μοντέλο των συγχωνεύσεων, όπως οι ομάδες άλλων πόλεων, και διατήρησε τον αγωνιστικό ανταγωνισμό με την ετέρα Καρδιτσιώτικη ομάδα στη Β’ Εθνική, τον ΑΟΚ.

Η μεγάλη πορεία της σεζόν 1993-94

Μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄Εθνικής η Αναγέννηση επιστρέφει στη 2η κατηγορία και πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες πορείες της ιστορίας της, ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν, όπου και κατακτά τον άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα». Το Δημοτικό Στάδιο μοιάζει μικρό για να χωρέσει τους διψασμένους φιλάθλους της ομάδας, που έδιναν βροντερό παρών ακόμα και στις προπονήσεις. Τελικά στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με την ΑΣΑ να τερματίζει τελικά 6η. Να σημειωθεί πως εκείνη τη χρονιά ο Σύλλογος μετατρέπεται για πρώτη φορά σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (ΠΑΕ) με πρόεδρο τον κ.Κωνσταντίνο Ζάρρα.

Το ιστορικό μπαράζ της Ηλιούπολης και η επιστροφή στη Β΄Εθνική

Μετά από μια περίοδο «πέτρινων χρόνων» η Αναγέννηση επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο με…εκωφαντικό τρόπο. Τη σεζόν 2006-07 η Αναγέννηση έστω και δύσκολα καταφέρνει να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Την επόμενη όμως σεζόν αν και το ξεκίνημα της στον πρώτο γύρο δεν ήταν το ιδανικό, με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, όπου μέτρησε μόνο μία ήττα, καταφέρνει να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση πίσω από την Καβάλα και μαζί δικαίωμα στο όνειρο της ανόδου μέσω των μπαράζ. Εκεί στο δρόμο της βρέθηκε η Ηλιούπολη, με το παιχνίδι να γίνεται στη Ριζούπολη. Με περίσσιο πάθος και χιλιάδες φιλάθλους στο πλευρό της η Αναγέννηση χάρη σε δύο γκολ του Σωκράτη Μπουντούρη επικράτησε με σκορ 2-0 και επέστρεψε στη Β΄Εθνική, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2011.

Ο «εθελούσιος» υποβιβασμός στη Δ΄Εθνική και η άμεση επάνοδος

Ο υποβιβασμός του 2011 «ανάγκασε» την Αναγέννηση να μη δηλώσει συμμετοχή ούτε στη Γ΄Εθνική και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη Δ΄Εθνική. Πολλοί θεώρησαν πως μία νέα περίοδος «πέτρινων χρόνων» ήταν προ των πυλών. Τελικά όχι μόνο δε συνέβη κάτι τέτοιο δε συνέβη, αλλά απαλλαγμένη από χρέη και στηριζόμενη στη δύναμη του κόσμου της η Αναγέννηση κατακτά δύο συνεχόμενες ανόδους και επιστρέφει στη Β΄Εθνική. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 2018, όταν και υποβιβάστηκε την τελευταία αγωνιστική.

Η απόσυρση και η συμμετοχή στην Α΄Ερασιτεχνική

Μετά τον υποβιβασμό της η Αναγέννηση βρέθηκε σε αδιέξοδο. Εν τέλει αποφασίστηκε να αγωνιστεί κανονικά στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής. Με την ολοκλήρωση του 1ου γύρου είχε συγκεντρώσει μόλις ένα βαθμό και στα μέσα της χρονιάς αποσύρθηκε από το πρωτάθλημα. Γεγονός που σήμαινε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της θα λάμβανε μέρος στο πρωτάθλημα της Α΄Ερασιτεχνικής Καρδίτσας. Εκεί κατάφερε εν πολλοίς να καλύψει το -6 με το οποίο ξεκίνησε, όμως η οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας, τη βρήκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Απόλλωνα Μακρυχωρίου.

Η δυναμική επιστροφή στο προσκήνιο

Το περασμένο καλοκαίρι η Αναγέννηση άλλαξε σελίδα και με πρόεδρο τον κ.Δημήτρη Παπαδημητρίου συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής το οποίο μάλιστα κατέκτησε αήττητη τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα play off. Μάλιστα κατά την περσινή περίοδο οι «κιτρινόμαυροι» ήταν η μοναδική αήττητη ομάδα της Ελλάδας. Πλέον συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Superleague 2 με την ελπίδα όλων να μας προσφέρει νέες μεγάλες επιτυχίες.

Τίτλοι

-1961-62 – Πρωταθλητής Θεσσαλίας
-1963-64 – Πρωταθλητής Θεσσαλίας
-1968-69 – Πρωταθλητής Γ’ Εθνικής (*Με την τότε ονομασία: Περιφερειακό Τουρνουά)
-1980-81 – Κυπελλούχος Ερασιτεχνών Ελλάδος
-1991-92 – Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής
-1992-93 – Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
-1996-97 – Πρωταθλητής Γ΄Εθνικής
-2011-12 – Πρωταθλητής Δ΄Εθνικής
-2020-21 – Πρωταθλητής Γ’Εθνικής 4ου ομίλου – Πρωταθλητής play-off Ανόδου

Αυτές ήταν λίγες μόνο από τις σελίδες της πολύχρονης ιστορίας της αγαπημένης «γριάς» των Καρδιτσιώτων. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν μέσα σε ένα κείμενο όλα όσα έχει πετύχει ο Σύλλογος στο πέρασμα των χρόνων.