Sidebar

«Ετσι έζησα τη συνεργασία μου με τον Καλαϊτζίδη»

«Ετσι έζησα τη συνεργασία μου με τον Καλαϊτζίδη»

Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής της Τρίγλιας, Κώστας Γεωργιάδης.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στη Metrosport:

«Απολαμβάνει το «ταξίδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος του πρώτου προπονητή, πλέον, έχοντας στα χέρια του το τιμόνι της νεοφώτιστης Τρίγλιας, πρωτοπόρου του 2ου ομίλου της Γ΄Εθνικής, μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές.

Ο Κώστας Γεωργιάδης, μετά από μια διετία ως ο «άνθρωπος του Δημήτρη Καλαϊτζίδη» στον Απόλλωνα Πόντου, ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία και με συνέντευξή του στη «Metrosport» κάνει μια αναδρομή στα όσα έζησε με τον Απόλλωνα και τον προπονητή του, ως ο «εξ απορρήτων του».

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία τους

«Η σχέση μας ξεκινάει από τους Λύκους το 2003. Συνεργαστήκαμε ακόμη σε Βέροια και Μακεδονικό. Όταν ξεκίνησα την προπονητική στον Αγροτικό, ήθελα την άποψή του και στο βάθος του μυαλού μου είχα μια πιθανή συνεργασία. Μόλις είχε αναλάβει τον Απόλλωνα. Ήπιαμε έναν καφέ, ανταλλάξαμε απόψεις, οι Γιώργος ο Κικερίδης και Στέφανος Καπίας του είπαν επίσης για μένα, με κάλεσε μετά και μου είπε αύριο πιάνεις δουλειά. Ετσι άρχισε να χτίζεται πολύ γρήγορα μια αληθινή σχέση που μας έφερε πολύ κοντά και μου έφερε οφέλη και πήρα τακτικά. Ήταν μια τεράστια εμπειρία και στο κομμάτι της γνώσης και μια πραγματική νίκη από έναν άνθρωπο που δεν εμπιστεύεται εύκολα. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη νίκη μου, ότι με εμπιστεύτηκε ο Καλαϊτζίδης».

- Όμως μαζί του έζησες πολλές εκρηκτικές στιγμές…

«Πράγματι, είναι ένας εκρηκτικός και παρορμητικός άνθρωπος, εγώ προσπαθούσα να ισορροπήσω πράγματα. Ήμασταν διαφορετικοί, αλλά η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι σημαντική. Ήμουν ο εαυτός μου. Εγώ ήμουν πιο κοντά στα παιδιά και κοντά του για να τον ηρεμήσω. Το βασικό του πρόβλημα είναι πως δεν του αρέσει η κακή εικόνα. Όταν βλέπει κάτι λάθος, υπάρχει… έκρηξη. Επίσης, ο χρόνος φθείρει τους ανθρώπους, άλλη υπομονή έχουμε εμείς στα 40 μας».

-Καταλάβαινε πως είναι λάθος;

«Πολλές φορές σε συζητήσεις φτάσαμε σε επίπεδο αυτοκριτικής. Σε προσωπική συζήτηση έχει παραδεχτεί ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έπρεπε να έχει αυτές τις εκρήξεις. Όποιος τον γνωρίσει κι ο κόουτς αισθανθεί ασφάλεια, θα δει έναν διαφορετικό άνθρωπο».

-Τελικά γιατί έφυγες; Με πάσα ειλικρίνεια, η απόφαση σχετίζεται με όσα έγιναν το καλοκαίρι και το οικονομικό;

«Με πολλή ειλικρίνεια δεν έπαιξε κανένα ρόλο η ανασφάλεια στον Απόλλωνα για το ότι έφυγα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έφευγε γι’ αυτό το λόγο, θα το ξεπερνούσα όπως και το ξεπέρασα κι άλλες φορές μέσα στη σεζόν. Η απόφαση να ξεκινήσω κάτι μόνος είναι προσωπική, ήρθε ο χρόνος να ξεκινήσω κάτι μόνος. Πήρα τεράστια εφόδια και θέλω να του πω ένα ευχαριστώ. Στην Τρίγλια συνάντησα έναν εξαιρετικό άνθρωπο ως χρηματοδότη, τον κ. Στράτο Ευγενίου, τους κ. Στεφανίδη και κ. Σγουρή, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Είμαι άνθρωπος που βλέπω τα πράγματα στην ολότητά τους και ξέρω πως οτιδήποτε άλλο σε αυτό το πρωτάθλημα με τόσες δυνατές ομάδες θα είναι πολύ δύσκολο, αν και δουλεύουμε σε επαγγελματικά πρότυπα. Είναι ένα ταξίδι που θέλουμε να το ζήσουμε ως νεοφώτιστοι και όπου πάει».

Πώς ανακοίνωσες στον Καλαϊτζίδη ότι αποχωρείς;

«Σιγά σιγά (γέλια). Του το είχα πει από αρχές Ιουνίου ότι θα ήθελα να ξεκινήσω κάτι μόνος μου. Μου είπε ότι με θέλει μαζί του, αλλά είχα πάρει την απόφασή μου. Δεν το μετάνιωσα ποτέ».

«Αυτά ήταν τα λάθη που έγιναν πέρυσι»

Πολλές ερωτήσεις τέθηκαν σε ό,τι αφορά την περσινή σεζόν και ο Γεωργιάδης απαντά σε όλες. «Όταν μια ομάδα ανεβαίνει κατηγορία αλλάζουν οι αγωνιστικές απαιτήσεις. Ίσως ήταν λάθος ότι περάσαμε το μήνυμα πως πάμε απευθείας για άνοδο. Επρεπε να πάμε σε πλάνο διετίας. Ίσως αυτές οι προσδοκίες να δημιούργησαν την αίσθηση ότι η χρονιά ήταν αποτυχημένη. Βέβαια εμείς ήμασταν που δημιουργήσαμε αυτές τις προσδοκίες. Στον αγωνιστικό σχεδιασμό κάναμε λάθη».

-Το πρώτο ήταν το διαζύγιο με τον Πόποβιτς;

«Τον Ζντράβκο τον λατρεύω, αλλά δεν ήταν λάθος η αποχώρηση. Θα μπορούσε να είναι στο ρόστερ, αλλά δε θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Λόγω της ηλικίας, αλλά και σε αγωνιστικά στοιχεία θέλαμε κάτι διαφορετικό. Δεν έγιναν οι προσθήκες για να βρούμε κάτι καλύτερο από τον Ζντράβκο. Αν βρίσκαμε θα ήμασταν στο σωστό δρόμο».

-Η χρησιμοποίηση του Μπρίτο ως φορ μήπως;

«Ήταν σίγουρα λάθος. Η παρουσία του στις πιο πίσω γραμμές μας άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα στο δεύτερο γύρο. Θα έπρεπε να αποκτηθεί ένας διαφορετικός ποδοσφαιριστής για την επίθεση, αλλά η σκέψη για τον Εντουάρντο μας πήγε πίσω. Εγιναν λάθη στον αγωνιστικό σχεδιασμό, αλλά δεν προετοιμαστήκαμε και σε άλλα κομμάτια, όπως η προστασία της ομάδας. Και δεν εννοώ μόνο τη διαιτησία, αλλά τη δυναμική σε όλα τα επίπεδα. Ο Απόλλων δεν ήταν έτοιμος σε κανένα κομμάτι».

-Τον Ιανουάριο δεν είδαμε τις μεταγραφές που περιμέναμε…

«Προσπαθήσαμε πολύ για Ολαϊτάν και Καπετάνο, αλλά δεν ευδοκίμησαν. Εγιναν εσωτερικές αλλαγές, δεν πήραμε βοήθειες από κάποιους παίκτες, αν και στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου γύρου βελτιώσαμε την εικόνα μας».

-Το οικονομικό επηρέασε;

«Κρατήσαμε ακέραια τα αποδυτήρια και η ομάδα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Συγχαρητήρια και στους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα για τη στάση τους».

«Κάτι μας έλειπε, πήραμε ό,τι αξίζαμε»

Για το αν οι καταγγελίες Καλαϊτζίδη επηρέασαν την ομάδα ή δημιούργησαν εχθρότητες, ο Γεωργιάδης απαντά: «Δεν πιστεύω ότι αυτό επηρέασε την ομάδα. Γενικά καρπωθήκαμε όσους βαθμούς μας άξιζαν. Κάτι μας έλειπε. Κι αυτό ήταν κοινά αποδεκτό. Οι δηλώσεις είναι ένα προσωπικό θέμα του κόουτς, αυτό που νιώθει θα το πει. Αν θεωρεί ο ίδιος ότι θα έκανε καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καλώς το έπραξε. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δε θέλει όμως τέτοιους ανθρώπους. Εδώ όταν ξεγυμνώνονται κάποιοι άνθρωποι, το βάρος πέφτει σε αυτόν που τους ξεμπροστιάζει. Και δε βλέπω να κινήθηκε κάτι γρήγορα».

Απαντήσεις...

Περί… «φουσκωτών»: «Αυτό ξεκινούσε από ένα θέμα που είχε ο κόουτς και την δικαστική υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Μπορούσε να είχε άνδρες για την ασφάλειά του. Τα παιδιά τα γνωρίσαμε, είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες, η παρουσία τους έπρεπε όμως να είναι πιο διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκαναν κάτι. Ήδη ο κόουτς αποφάσισε ότι πλέον δε θα έχει, κι αυτό είναι καλύτερο για την ομάδα».

Για το ματς με την Καρδία: «Με την Καρδία δεν ήμουν παρών σε όλα. Δημιουργήθηκε αντιπαλότητα από το πρώτο παιχνίδι. Από μια στιχομυθία ξεκίνησε όλο το πράγμα. Πήρε παραπάνω έκταση και φτάσαμε στο σημείο στο να φύγει η Καρδία από το γήπεδο από το τίποτα. Εγινε μεταξύ ποδοσφαιριστών. Ο κόουτς ήρθε μετά. Δε θα έπρεπε να γίνει. Στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ευγένεια. Αλλά ήταν δύσκολη χρονιά. Μερικές φορές όταν φτάνεις στην πηγή πέφτεις με τα μούτρα».

Για τυχόν αμφισβήτηση στα αποδυτήρια: «Οι ποδοσφαιριστές πάντα θα αμφισβητούν τους προπονητές. Μακάρι να το κάνουν ανοιχτά. Είναι και υγεία αυτό. Το ζω και στην Τρίγλια και τους δίνω το βήμα να μιλούν. Η πόρτα του Καλαϊτζίδη ήταν ανοιχτή και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να τον πλησιάσει με επιχειρήματα».

Για την αντιπαλότητα με τη Δόξα: «Πρέπει να σταματήσει αυτό. Το ποδόσφαιρο έχει ωραία συναισθήματα. Ωραία είναι η αντιπαλότητα, αλλά να μην ξεφεύγει. Εμείς είχαμε μια πεντακάθαρη δυναμική σε σχέση με τη Δόξα Δράμας. Είναι ιστορικός σύλλογος, πιστεύω αποδέχονται κι αυτοί τη δυναμική του Απόλλωνα και να κλείσει εκεί το θέμα εκεί».

Για την χρονιά της Γ Εθνικής και την αφαίρεση βαθμών: «Στη Γ' εθνική σε έναν σύλλογο που είναι τεράστιος ήρθε και επένδυσε η οικογένεια Καλαϊτζίδη λύνοντας πολλά προβλήματα που υπήρχαν. Η δυναμική που δημιουργήθηκε ήταν αδισφισβήτητη. Δε το κρυβω ότι με την αφαιρεση βαθμών υπήρχε απογοήτευση από κάποιους ποδοσφαιριστές. Εγώ και ο κόουτς δεν μείναμε όμως εκεί. Τους κάναμε να νιώσουν ότι και με μείον έξι μπορούμε. Υπήρχαν παίκτες που απογοητεύτηκαν και είναι λογικό, αλλά παίκτες ηγετικοί όπως ο Γεωργιάδης, ο Βεργώνης, ή ο Πόποβιτς βγήκαν μπροστά. Ο Ζντράβκο χαρακτηριστικά έλεγε θα τους πέρασουμε άλλους έξι. Δε φοβάμαι τίποτα. Αν εκεί υπήρχε απογοήτευση δε θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε γιατί είχαμε τη Δόξα, που ήταν δυνατή. Όμως τα καταφέραμε».

Ποιο ματς δε θα ξεχάσει από εκείνη τη σεζόν: «Ηταν πολλά τα παιχνίδια. Σίγουρα ξεχωρίζω τους δύο αγώνες με την Καβάλα, αλλά και αυτούς με τη Δόξα Δράμας».

Για τον Αλεξ Κάλας: «Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι ο άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά και έχω μάθει ότι θα είναι διαθέσιμος από τον Ιανουάριο και μετά να βοηήσει τον Απόλλωνα στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνει φέτος. Θα ήθελα κι εγώ να είναι παρώναυτή τη διετία και να δει το δημιούργημά του. Δεν γνωρίζω γιατί δεν έχει έρθει τόσο καιρό, αν και ξέρω ότι έχει πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις».

Για τις δυσκολίες της Γ΄Εθνικής: «Είναι πολλές πραγματικά. Τα έσοδα είναι μηδαμινά. Η δουλειά γίνεται δύσκολη. Ευτυχώς σε μας η ασφάλεια που δίνει ο επενδυτής είναι τεράστια και κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη. Αυτό που μπορείς να κάνεις στον ποδοσφαιριστή είναι να του ξυπνήσεις κίνητρα αγάπης για το ποδόσφαιρο».

Για το αν είναι... πληγή το στοίχημα για τις μικρές κατηγορίες και αν το βίωσε ως ποδοσφαιριστής: «Πραγματικά το στοίχημα έχει μπει στη ζωή μας. Άλλο οι χορηγίες, άλλο αυτό. Μιλάμε για το καρκίνωμα που μόνο κακό κάνει στους παίκτες. Πολλές φορές βλέπουμε αγωνιστικές συμπεριφρές και τις ταυτίζουμε με κάτι τόσο βρώμικο, αλλά αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί. Όσοι το κάνουν πρέπει να καταλάβουν ότι είναι κακό για τον εαυτό τους. Φυσικά και το βίωσα ως ποδοσφαιριστής. Υπήρχαν αποδυτήρια που ασχολούνταν συνέχεια με το στοιχηματισμό, ευτυχώς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε κακό ιστην ομάδα μας και στους εαυτούς μας».

Για τον Αγροτικό: «Αγαπω τον Αγροτικό, μου έδωσε τη δυνατότητα να ξεκινήσω την προπονητική και ευελπιστώ τα καλύτερα. Θα είμαστε αντίπαλοι φέτος. Εχω εξαιρετικές σχέσεις και θα ήθελα να πετύχει. Η παρουσία του Ηλία Θεοδωρίδη, που κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα και να καθαρίσει το τοπίο που υπήρχε ηταν σημαντική. Ευελπιστώ και η νέα διίκηση να κάνει το ίδιο και να συνεχίσει το έργο του.

Για το πρωτάθλημα της Super League, τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και τους ξενους διαιτητές: «Ο ΠΑΟΚ με τη φετινη του εικόνα παρουσιάζει καλύτερη συμπεριφορά από τις άλλες ομάδες της Super League και θα ήταν κάτι όμορφο για την πόλη να πάρει το πρωτάθημα μέσα από την καρδιά μου να το πάρει. Και η επιστροφή του Αρη ευελπιστώ να συνοδευτεί μ επιτυχία. Και ο Ηρακής και ο Απολλων μπορούν να είναι δυνατοί. Για του διαιτητές προτιμώ Ελληνες χωρίς ρατσιστική διάθεση, αλλά ικανούς. Να είναι ικανοί και καθαροί, αρκεί να εκπαιδευτούν σε τέτοιο επίπεδο ώστε να εκτελούν το έργο τους με ακεραιότητα».

πηγή: metrosport.gr