Sidebar

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα»

«Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα»

Ο παλαίμαχος,  Χρήστος Ξανθόπουλος μίλησε στο liganews.gr για το ντέρμπι της Προδευτικής με τον Ιωνικό, αλλά και πώς το έζησε φορώντας και τις δύο φανέλες των ομάδων.

Ο Ξανθόπουλος είναι από τους πρώτους σκόρερ της Β΄Εθνικής στη ομάδας του Κορυδαλλού. Έζησε ντέρμπι και από τις δύο πλευρές καθώς αγωνίστηκε με  την Προοδευτική  για επτά χρόνια, αλλά και με του Ιωνικού για τρία χρόνια, στο μεταξύ μεσολάβησαν οι ομάδες της Παναχαϊκής, του Εθνικού και του Λεβαδειακού.  Σίγουρα κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του υπήρξαν σε ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Έχουν αλλάξει τα ντέρμπι Προοδευτική- Ιωνικός από τότε που αγωνιζόσασταν εσείς, μέχρι σήμερα;

«Δεν έχουν αλλάξει πολλά τότε που έπαιζα εγώ μέχρι σήμερα. Σε όποια θέση και αν βρίσκονται οι δύο ομάδες οι αγώνες έχουν τον ίδιο παλμό και πάντα θα είναι ένα γειτονικό  ντέρμπι.  Οι φίλαθλοι περιμένουν με το ίδιο πάθος τον αγώνα, μόνο που πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει λίγο. Τότε γινόταν η πλάκα μέσα στο γήπεδο ή λίγο μετά και όλοι ήμασταν μαζί την επόμενη μέρα τώρα είναι πιο εμπόλεμη η κατάσταση.  Παλιά ο κόσμος έμενε πιο πολύ στις φωνές, πλέον υπάρχουν και συγκρούσεις, αλλά αυτό περιορίζεται σε συγκεκριμένο κομμάτι των φιλάθλων».

Ποια είναι η πιο δυνατή σας ανάμνηση από ένα ντέρμπι των δύο ομάδων;

«Η πιο δυνατή ανάμνηση σε αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του Κορυδαλλού και της Νίκαιας ήταν όταν έβαλα γκολ στον Ιωνικό και νίκησε η Προοδευτική με  1-0 κάτι που αποδείχτηκε πως αυτό το αποτέλεσμα θα έριχνε κατηγορία τους μπλε. Ήταν κάτι που με έκανε χαρούμενο εκείνη την στιγμή αλλά με στεναχώρησε στην συνέχεια διότι πολλοί φίλοι μου ήταν φίλαθλοι του Ιωνικού».

Θα προτιμούσε ο κόσμος μία νίκη με μια μεγάλη ομάδας της πρώτης κατηγορίας ή επί του Ιωνικού;

«Πιστεύω από αυτά που έχω ζήσει, ότι ο κόσμος προτιμούσε και προτιμάει μία νίκη με τον Ιωνικό, παρά με μία μεγάλη ομάδα της πρώτης κατηγορίας. Για εμένα είναι λάθος αλλά είναι αυτό που επικρατεί στον κόσμο εδώ».

«Το όνειρο του κύριου Σπανού, προέδρου του Ιωνικού ήταν να γίνει μία συγχώνευση και Ιωνικού και Προοδευτικής και να γίνει μία ομάδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν το καλύτερο, καθώς θα υπήρχε μία πολύ μεγάλη ομάδα και με πάρα πολύ κόσμο από πίσω ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο γειτονιών είναι μεγάλος και το βλέπουμε σε κάθε αναμέτρηση των δύο ομάδων. Ακόμη και οι μεγάλες ομάδες δεν θέλανε μία τέτοια ένωση, γιατί καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει εύκολα».

Χωρίζει ή ενώνει τις δυο γειτονιές το ντέρμπι;

«Ο κόσμος εδώ περιμένει αυτή την συνάντηση, δεν σταματά να είναι  όμως  μόνο ένα παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές είναι αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά μετά τον αγώνα μπορεί να είναι στην ίδια παρέα. Ο κόσμος μετά από έναν αγώνα κυρίως μέσα από το χιούμορ, πειράζει τον φίλαθλο του Ιωνικού αν χάσει από την Προοδευτική και το αντίθετο. Πολλοί φίλοι τσακώνονται για τον αγώνα εκείνη την στιγμή, αλλά την επόμενη μέρα είναι και πάλι μαζί. Βέβαια υπάρχουν και οι οπαδοί οι οποίοι δεν δέχονται τόσο εύκολα μία ήττα ούτε από την μία ούτε από την άλλη πλευρά και αυτό είναι το μόνο που χωρίζει τις δύο γειτονίες. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει να χωρίσει κάτι διότι ζούμε σχεδόν στην ίδια γειτονιά».

Πόσο εύκολη ήταν η  μετακίνηση από την μία ομάδα της περιοχής στην άλλη;

«Τότε η μετακίνηση από την μία στην άλλη ομάδα, είναι όπως τώρα να πάει κάποιος από τον Ολυμπιακό στην ΑΕΚ ή στον Παναθηναϊκό και το αντίθετο. Ο φίλαθλος δεν θέλει τέτοιες μεταγραφές αλλά είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Δεν θα ξεχάσω την χρονιά που έπαιζα για την ομάδα της Προοδευτικής και έβαλα το γκολ στον Ιωνικό με αποθέωναν και έβγαζαν συνθήματα για εμένα, λίγα χρόνια αργότερα όταν γύρισα στον γήπεδο του Κορυδαλλού ως παίχτης του Ιωνικού με γιούχαραν και με έβριζαν».  

Θα μπορούσαν να υπάρξουν στην εξέδρα  φίλαθλοι και των δύο ομάδων;

«Αυτό πρέπει να γίνει, παλιά οι φίλαθλοι των δύο ομάδων ήταν δίπλα δίπλα πλέον δεν μπορούν να βρίσκονται καν στο ίδιο γήπεδο και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στο γήπεδο πρέπει να εκπροσωπούνται και οι δύο ομάδες και ο κόσμος να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις αλλά μέχρι εκεί, να μην ξεφεύγει το πράγμα από τις απλές ποδοσφαιρικές αντιδράσεις».

Περιμένατε αντιδράσεις όταν πήγατε στον Ιωνικό, από φιλάθλους της Προοδευτικής;

«Δεν την περίμενα γιατί όταν έπαιζα στην Προοδευτική με χειροκροτούσαν και ξαφνικά όλο το γήπεδο όταν με είδε με την φανέλα του Ιωνικού άρχισε  να με βρίζει. Αυτό με στενοχώρησε εκείνη την στιγμή .   Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος λειτούργησε αντίθετα απ’ ότι περίμεναν όλοι γιατί ο ποδοσφαιριστής πεισμώνει και θέλει να αποδείξει τι αξίζει. Ενώ αν λάβει μία σωστή συμπεριφορά δεν θα πάει στις φάσεις με το ίδιο πάθος για να νικήσει την πρώην ομάδα του. Δεν μπορείς να ξεχνάς αυτά που έχει προσφέρει κάποιος για την ομάδα σου».

«Το ίδιο έγινε και με τον Ιωνικό καθώς όταν πήγα στην Νίκαια, ενώ πρόσφερα πολλά στην ομάδα και έπαιζα ωραίο ποδόσφαιρο, με γιούχαραν διότι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι πριν λίγα χρόνια με γκολ μου έπεσε η ομάδα τους κατηγορία».

Ποιες είναι πλέον οι σχέσεις σας  με τους ανθρώπους των δύο ομάδων;

«Έχω πολύ καλές σχέσεις και με την μία και με την άλλη ομάδα. Πλέον έρχεται κόσμος και από τις δύο πλευρές και μου θυμίζει φάσεις από τους αγώνες  που σκόραρα και σαν παίχτης του Ιωνικού και τις Προοδευτικής. Αυτό με τιμάει καθώς δείχνει πως θυμούνται ότι έχεις προσφέρει για την ομάδα τους , απ’ όποια πλευρά και αν είναι. Εγώ όταν έπαιζα ποδόσφαιρο έπαιζα γιατί μου άρεσε να αγωνίζομαι, όταν ήμουν στην Προοδευτική έπαιζα για εκείνη, όταν ήμουν στον Ιωνικό έπαιζα για εκείνον».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον αγώνα της Κυριακής;

«Θέλω να γίνει ένα όμορφο παιχνίδι. Οι δύο ομάδες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα , είναι ιστορικά σωματεία . Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό παιχνίδι και θα νικήσει ο καλύτερος. Δεν θα πρέπει να έχουμε φασαρίες, θα πρέπει οι φίλαθλοι της ομάδας να βοηθήσουν την ομάδα και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι ένα παιχνίδι και πρέπει να το δούμε σαν γιορτή, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο βέβαια καθώς όλοι εδώ ζουν για αυτό τον αγώνα».